Author Archives: akhlis

About akhlis

Writer & yogi

Kenapa Mayoritas Orang Indonesia Anggap Bisa ke Luar Negeri Itu Keren

DALAM sebuah pertemuan keluarga yang terjadi beberapa tahun lalu, salah satu adik mendiang kakek saya menceritakan panjang lebar pada semua yang hadir mengenai perjuangannya membuat akta kelahiran. Perjuangannya itu sudah dimulai sejak lama. Karena orang tuanya zaman Belanda dulu tentu … Continue reading

Posted in save our nation | Tagged , , | Leave a comment

Jasa ‘Dosbing Ketiga’

SEORANG teman lama tiba-tiba menghubungi. Sebelumnya ia pernah mengajak saya menulis buku tapi karena kesibukan dia yang segunung sebagai mahasiswa PhD di negeri kanguru, saya maklum kalau ide itu tiba-tiba lesap bersama waktu. Teman saya ini pernah menjadi mahasiswa berprestasi … Continue reading

Posted in writing | Tagged , | Leave a comment

On Comfort Zone

AROUND 12 years ago, I was standing at a crossroad. I was teaching part time and from the very beginning never planned to stay long. My parents are educators. They were natural educators. They seemed to enjoy their jobs. Their … Continue reading

Posted in writing | Tagged | Leave a comment

Things You Can Enjoy In Suburbs

The pandemic is surely attacking the suburbs, too. I’ve heard some news from neighbors that a few of them have been infected. That might sound bad. But I don’t think so. The population density here is so low I hardly … Continue reading

Posted in miscellaneous | Leave a comment

The Ultimatum of Central Java Governor Ganjar Pranowo

It’s still raging out there. It’s intense and doesn’t show any signs of abating anytime soon.

Posted in pandemic | Leave a comment

Why Viktoria Komova Must Write Her Own Autobiography NOW!

SEVERAL days ago former Russian gymnast Viktoria Komova started to write some heartfelt posts on her Instagram account @komova_v_a_36 which I have been folllowing since I saw her gymnastics several years ago. She was retelling her experience as a world-class … Continue reading

Posted in miscellaneous | Tagged , , , | Leave a comment

Acrobatics Is Better Than Politics

Posted in writing | Leave a comment

BTS Meal Fiasco: How Indonesian Consumers & Marginalized Workers Get Exploited As A Mere Object Of Capitalistic Expansionism

BTS Meal was trending on Twitter on June 9th, 2021. To a non-BTS Army like me, there was no urge to make a purchase of all these available meals offered by McDonald’s outlets in Jakarta. When I thought it was … Continue reading

Posted in writing | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Anti-Pandemic Yoga

SEANDAINYA ada yoga semacam itu, yang bisa mengusir pandemi, pasti akan laris kelasnya. Karena baru-baru saya ditanyai seorang ibu: “Mas, ada yoga buat mengusir long covid nggak?” Ia mengaku badannya tak seperti dulu lagi. Duh, memang yang dulu kayak gimana … Continue reading

Posted in yoga | Tagged , | 4 Comments

Shareable Non-Feline Cuteness

The internet is inundated with gifs and videos of funny cats and their silly behaviors. This time I’d say I have found the best substitute: lambs. They are herbivore, meaning they are much less harmless. And you can take them … Continue reading

Posted in miscellaneous | Tagged , | Leave a comment

Losmen Bu Broto: Tontonanku, Tuntunanku

MUAK dengan tontonan zaman sekarang yang sarat dengan kebobrokan moral dan nilai edukasi rendah serta mementingkan viralitasnya? Saatnya mengaduk-aduk YouTube untuk menemukan tontonan nostalgia TVRI zaman 1980-an. Tontonan favoritku zaman SD ialah “Losmen Bu Broto” yang saat itu sebenarnya aku … Continue reading

Posted in writing | Leave a comment

Laki Punya Diary

TIDAK ada periode hidup yang paling menjemukan dan paling menyesakkan selain pandemi ini. Setidaknya bagi saya. Entah bagi Anda. Bagi orang paling introvert pun, terpasung di rumah memang membuat stres. Jadi efeknya bagi orang-orang ekstrovert juga tak terbayangkan sih. Banyak … Continue reading

Posted in writing | Tagged , , , , , | Leave a comment