Tag Archives: pandemic diary

Pandemic Diary: Selamat Datang Omicron…

GELOMBANG ketiga diprediksi akan terjadi Desember ini karena ya pas banget lah dengan musim liburan akhir tahun. Dari sejarah juga memang pandemi itu bisa pasang surut sampai benar-benar lenyap. Jadi, gelombang ketiga ini memungkinkan terjadi ya apalagi masih ada yang … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , , , | Leave a comment

Pandemic Diary: Kembali Ngantor? Bagaimana dengan Viktor?

SEJUJURNYA saya merasa tidak ada yang hilang dalam hidup sejak kebijakan kerja dari rumah diberlakukan. Saya sangat sangat menikmatinya bahkan. Karena inilah impian saya sejak lama. Dan sekarang, setelah vaksinasi makin meluas, muncul wacana akan membuka kembali kebijakan kerja di … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , | Leave a comment

Pandemic Diary: Serba-serbi Jaga Kesehatan Mental Selama Pandemi

KESEHATAN MENTAL seakan menjadi topik yang hot akhir-akhir ini. Ya siapa yang nggak terganggu mentalnya saat begini sih? Sekalipun manusia yang bermental baja pun pasti ada kena sedikit banyak kan. Mustahil 100% nggak terdampak. Itu denial. Saya sendiri mencoba untuk … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , | Leave a comment

Pandemic Diary: Memaki sebagai Strategi Ilmiah Hadapi Pandemi

CAPEK dengan pandemi tapi nggak bisa ngapa-ngapain juga? Memakilah sampai kamu puas. Buat Anda yang berpikiran sama dengan profesor di atas, saya tidak menyalahkan. Tapi mari kita berpikir dari perspektif lain: memaki adalah penyaluran rasa kesal dan frustrasi yang paling … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , | 2 Comments

Pandemic Diary: Who Doesn’t Hate Their Governments Now?

THE emergency pseudo lockdown in Indonesia has enraged some people especially street vendors and those who make a living by selling goods by streets. In Malang, East Java, a cafe bravely declared they charge a much higher price for state … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , | Leave a comment

Pandemic Diary: Reposting Your Last Vacation Content Is A Trend

I saw some people reposting their last vacation content. Some said that would be the first thing they will do once the travel ban is lifted and (almost) everyone is vaccinated and things get better. While we keep dreaming till … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , | Leave a comment

Pandemic Diary: Jakarta Explodes

UNLIVEABLE has been Jakarta for a very long time in fact. The pandemic emphasizes the unliveability of the megapolitan in many many ways. Sherina Munaf (@sherinasinna on Instagram) was declaring herself positive for Covid-19 despite her staying at home for … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , | Leave a comment

Pandemic Diary: Bukti Nyata Akhir Pandemi Masih Lama

Hari-hari pandemi terus bertambah. Ibarat napi di tahanan, kita udah capek coret-coret dinding bikin turus. Satu, dua, tiga, empat, lima, enam, tujuh, delapan, sembilan, sepuluh, coret… Begitu lagi dan lagi. Dua lebaran sudah lewat ditelan pandemi. Jumat siang tadi saya … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , , , | 8 Comments

Pandemic Diary: Livin’ Covida Loca

I saw this App Store flyer saying: “SING ALONG THIS EID.” I uploaded the screenshot on my Twitter feed and commented in a miserable tone: “How could I???” But really today is the second Eid we Indonesians celebrate without any … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , , | Leave a comment

Pandemic Diary: That Lost Sense of Justice, Equality and Fairness

The last time I ranted about this mega wedding, I never thought the scale was increasingly insane. And now all heads turned to the social media faux pas of our head of state and minister of defense. They were attending … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , , | Leave a comment

Pandemic Diary: The Philosophy of “Tahu Bulat”

“Bulat bulat lonjong lonjong Tahu bulat dan kosong Digoreng dadakan Hangat hangat Enak enak enakkk….” That is exactly what you can hear around Jakarta when you see a motorbike with a small truck behind it, where a guy usually holds … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , | Leave a comment

Pandemic Diary: Children Are Smarter than You

Recently there is this discourse about opening schools back. In the upcoming academic year, the government is ambituously pushing teachers and school administrators to reopen their school gates for the first time after the pandemic. But the thing is the … Continue reading

Posted in pandemic | Tagged , | Leave a comment